Лондон полиция
Лондон полиция / БГНЕС, архив
Лондонската полиция съобщи за първи път в историята си, че започва да набира детективи не сред полицаите, а сред обществеността, за да се справи с нови предизвикателства като киберпрестъпността, предаде Франс прес.

Скотланд ярд обяви началото на широка кампания за набиране на сътрудници, за да се справи "с все по-сложни престъпления като киберпрестъпността и със спешната нужда да защити уязвимите хора, което налага развиването на нови експертни умения", посочи в комюнике комисар Стивън Клейман.

Великобритания повиши равнището на терористична заплаха

Кандидатите трябва да са дипломирани, "наблюдателни, способни да обработват голямо количество информация, бързо да вземат логични решения и да притежават критично мислене", уточни комисарят, обещавайки "интригуващи възможности за кариера".

Чрез тази кампания полицията разчита да набере сътрудници с различен професионален профил и най-вече хора, които не са привлечени от служби, изискващи носене на униформа, отбелязва Клейман.

Желаещите да кандидатстват трябва да са живели в Лондон поне три от последните шест години. Одобрените ще преминат двегодишно обучение. Началната заплата е 30 000 лири (34 000 евро) годишно.

Британските сили за борба с тероризма осуетили десетки нападения от 2013 г.

Изправена през недостиг на дознатели, лондонската полиция се надява до една година да назначи 160 души на такава позиция. Тя се нуждае също от още 600 детективи и обяснява кризата в професията с голямата служебна натовареност и факта, че непрекъснато си в центъра на общественото внимание.

В Скотланд ярд работят 31 000 полицейски служители, като 5500 от тях са детективи.
БТА