За Порошенко финансовият министър Яреско е вариант за бъдещ премиер
За Порошенко финансовият министър Яреско е вариант за бъдещ премиер / БГНЕС, архив

Украинският президент Петро Порошенко смята, че финансовият министър Наталия Яреско може да смени Арсений Яценюк и да стане следващия министър-председател, каза говорител на президента, цитиран от Ройтерс.

Порошенко неведнъж е призовавал правителството да подаде оставка, защото по думите му е загубило доверието на народа.

Украинският президент поиска оставката на премиера

Кабинетът на Яценюк всеки момент може да рухне, макар че през февруари оцеля при вот на доверие. Това само удължава политическата криза, бави реформите и отпускането на нови заеми за пострадалата от войната икономика.

Яреско е родена в САЩ и е била инвестиционен мениджър, не е политик от кариерата. Тя може да е добър избор според западните съюзници на Киев, но като политик може да няма капацитета да прокара реформите по-бързо, отколкото би могъл да го направи Яценюк, отбелязва Ройтерс.

Украйна иска да си върне Крим през 2016-а

Според Святослав Цеголко, говорител на Порошенко, единият вариант е Яреско да бъде назначена начело на технократско правителство, а другият вариант е партийно правителство, ръководено от лидера на партията "Самопомощ" Андрий Садовий. За съставянето на нов кабинет обаче е почти сигурно, че ще е необходимо съгласието на партията на Яценюк, втората по големина в парламента.

Украинският анализатор Володимир Фесенко смята, че само 170 от 450-те депутати ще подкрепят Яреско, защото миналата година тя прокара приемането на непопулярен бюджет и данъчни реформи. Броят им може да се увеличи, ако Порошенко и подкрепящи Украйна сили от чужбина окажат натиск върху депутатите, за да я назначат.

Лидерът на "Самопомощ" Андрий Садовий даде да се разбере, че няма намерение да става премиер, предаде ТАСС.

Източник: БТА