Украинският президент поиска оставката на премиера
Украинският президент поиска оставката на премиера / БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко поиска оставките на своя премиер Арсений Яценюк и на главния прокурор на Украйна, предаде Франс прес. "Президентът призова главния прокурор и министър-председателя да се оттеглят, за да възстанови доверието във властта", написа в Туитър президентският говорител Святослав Цеголко.

Порошенко отхвърли възможността за организиране на предсрочни избори. В обръщение към съотечествениците си, публикувано на неговия сайт, украинският президент заяви, че би използвал правото си да разпусне Върховната рада само в краен случай. Вместо това той предлага тотално преформулиране на правителството в рамките на сегашната управляваща коалиция, предаде ТАСС.

Украинският премиер заплаши да подаде оставка

Порошенко смята, че и обществото и властта са недоволни от темповете на промените. От началото на годината, казва той, Украйна не само е забавила скоростта, а направо е започнала да спира.Министър-председателят Яценюк, който заема поста си от две години, бе много критикуван през последните месеци заради недостатъчното реализиране на обещаните реформи и защото, според някои, защитава интересите на олигарси. Главният прокурор Виктор Шокин е обвиняван от критици, че не прави нищо, за да се пребори с корупцията и дори прикрива този проблем, когато той засяга близки до властта олигарси. Според някои медии за оставката му е настоявал и Западът, наред с активисти.

Украински журналисти хванаха 54 депутати в недеклариран бизнес

Органът, който трябва да реши съдбата на Яценюк и Шокин, е Върховната рада. Депутати събират подписи за организиране на вот на недоверие срещу Яценюк, който може да се състои още днес, предаде Асошиейтед прес.

Източник: БТА