Украински журналисти хванаха 54 депутати в недеклариран бизнес
Украински журналисти хванаха 54 депутати в недеклариран бизнес / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко 54 депутати от Върховната Рада или всеки осми народен избраник не е декларирал своя бизнес или бизнеса на своите семейства.

Това бе съобщено в телевизионно предаване "Нашите пари", чийто екип извършил разследване въз основа на официалните данни за участието на депутатите в предприятията и компаниите в страната.

Най-много нерегистрирани бизнес участия има депутатът Сергей Драюк от партията "Народен фронт", чийто лидер е премиерът Арсений Яценюк. Той не е регистрирал участието си в цели 10 компании.

Най-много депутати нарушители се оказали в президентския "Блок Петро Порошенко" - 16 души. Втора е фракцията на "Народния фронт" с 9 такива депутати.

"Опозиционният блок" и "Волята на народа" имат по шестима такива депутати. Останалите партии имат по-малък брой депутати нарушители.

Сред нарушителите е лидерът на фракцията "Народен фронт" Максим Бурбак, който скрил дела си в цяла една борса, а също лидерката на партията "Баткившчина" ("Отечество") Юлия Тимошенко. В своята декларация тя не посочила четири компании, чийто съсобственик е съпругът й Александър Тимошенко.

Върховната Рада има 450 депутати.

Източник: БГНЕС