За Нетаняху Шарон е „смел войн”; палестински лидери се молят „да иде в ада”
За Нетаняху Шарон е „смел войн”; палестински лидери се молят „да иде в ада” / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият израелски премиер Ариел Шарон, който почина днес на 85 години, изигра ключова роля в защитата на Израел след основаването на държавата и споменът за него ще остане завинаги в сърцето на нацията, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА и АФП.

„Най-първо място той бе смел войн, велик военен лидер, един от най-великите главнокомандуващи на Израелските отбранителни сили”, цитира израелският информационен сайт Инет Нетаняху.

„Моят приятел Арик (галено от Ариел) Шарон днес загуби последната си битка”, заяви в комюнике президентът Шимон Перес, съобщи АФП. „Арик бе смел войн и дързък ръководител, който обичаше страната си и когото страната обичаше”, допълни Перес.

„Държавата Израел днес загуби скъп човек, велик лидер и смел войн”, отбеляза в изявление министърът на международните отношения Ювал Щайниц, цитиран от Ройтерс.

Барак Обама: Ариел Шарон беше лидер, посветил живота си на Израел

Президентът на САЩ Барак Обама изказа съболезнованията си на израелския народ и на семейството на Ариел Шарон, когото описа като „лидер, посветил живота си на Държавата Израел”, съобщи АФП. „Ние потвърждаваме нашия твърд ангажимент към сигурността на Израел и нашата привързаност към трайното приятелство между нашите две страни и нашите два народа”, заяви Обама в кратко комюнике.

Президентът изтъкна, че САЩ ще продължат усилията за постигане на траен мир и сигурност за народа на Израел, включително чрез формулата за две държави, живеещи в мир и сигурност.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери от своя страна напомни в изявление във връзка с кончината на Шарон, че заемайки премиерския пост, той избра курса на мира с арабските съседи, макар че за това трябваше да подлага на изпитание търпението дори на собствените си отдавнашни привърженици, предаде ИТАР-ТАСС. „Той беше готов да взема сложни решения, защото знаеше, че носи отговорност за сигурността на своя народ и беше длъжен да използва всяка възможност, която да му позволи да живее в мир”, добави Кери.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата му Хилари, бивш държавен секретар, също отдадоха почит на Ариел Шарон и го описаха като лидер, който е „дал живота си за Израел”, предадоха ДПА и АФП. В съвместно съболезнователно изявление, направено малко след съобщението за смъртта на Шарон, семейство Клинтън посочва, че „е било чест да работят с него, да спорят с него и да наблюдават как винаги се опитва да намери правилния път за любимата си страна”.

„Ариел Шарон даде живота си за Израел - за да го създаде, да го подкрепя и защитава, и в края на дългата си служба, за да направи нова политическа партия, отдадена както на справедлив мир, така и на трайна сигурност”, се допълва в изявлението.

Научих с тъга за кончината на бившия израелски премиер Ариел Шарон, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „Шарон имаше водеща роля в съвременната история на Израел. В този скръбен момент отправям най-дълбоки съболезнования на неговото семейство и на правителството и хората на Израел”,
добавя Ромпой.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц написа в Twitter, че поднася съболезнованията си на близките на покойника. Шулц определя Шарон като генерал, борец и водач, който, не без противоречия, е оставил следа върху целия Близък Изток.

Европейски лидери отдадоха почит към паметта на починалия бивш израелски премиер Ариел Шарон, предадоха световните агенции. „Ариел Шарон бе израелски патриот, с огромни заслуги за страната си”, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА и ИТАР-ТАСС. „Със смелото си решение да изтегли израелските заселници от Ивицата Газа той направи историческа стъпка към помиряване с палестинците и към двудържавно решение”, допълни Меркел.

Британският премиер Дейвид Камерън отбеляза, че Шарон е бил „една от най-значимите фигури в историята на Израел и като премиер е взимал смели и противоречиви решения за постигане на мира”.

„Ариел Шарон бе значим деятел в историята на своята страна”, се посочва в официалното изявление на френския президент Франсоа Оланд, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Руският президент Владимир Путин даде висока оценка на личните качества на Шарон и действията му в защита на интересите на Израел, отбелязвайки уважението, с което той се ползва сред своите сънародници и неговия голям авторитет на международната сцена. Руският лидер подчерта, че в Русия Шарон ще бъде запомнен като последователен поддръжник на развитието на руско-израелските приятелски отношения.

Българският премиер Пламен Орешарски също изпрати съболезнователен адрес до министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху по повод кончината на Ариел Шарон, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Орешарски е отбелязал, че моментът е тежък за израелския народ.

„Ариел Шарон беше сред най-ярките фигури, отдали живота си за каузата на изграждането на Израел, такъв, какъвто е днес. Радетел за стабилност и сигурност за израелските граждани, Ариел Шарон остави в политическата история на Израел ярка следа”, е изтъква министър-председателят ни. Той е подчертал и значението, което страната ни отдава на двустранните отношения с Израел - „отношения, които стъпват на дълбоки исторически връзки и споделени ценности”.

Палестинските лидери обаче нарекоха бившия израелски премиер Ариел Шарон „престъпник” и изразиха съжаление, че не е бил изправен пред международния съд, съобщава БТА. „Шарон беше престъпник, отговорен за убийството на Арафат и ние се надявахме, че той ще бъде изправен пред Международния наказателен съд като военопрестъпник”, заяви пред агенцията един от лидерите на Фатах, Джибрил Рабуб.

Ислямисткото движение Хамас, на власт в Ивицата Газа, окачестви като „исторически момент” смъртта на „този престъпник с изцапани с палестинска кръв ръце”. „Шарон е престъпник, той беше един от онези, които причиниха бедствия на палестинския народ”, заяви говорителят на Хамас Салах ел Бардауил, цитиран от ДПА. „Ние се молим на Аллах, Шарон и всички ционистки лидери, които извършиха кланета срещу нашия народ, да идат в ада”, добави говорителят. По думите му когато палестинците си спомнят за Шарон, „те ще си спомнят само за болка, кръв, изтезания, гонения и престъпления”.

„Ние станахме по-уверени в победата със смъртта на този тиранин”, заяви друг говорител на Хамас, Сами Абу Зури, чието движение проповядва унищожаване на еврейската държава, предаде Ройтерс. Палестинците в бежанския лагер Аин ал Хилуа в Южен Ливан празнуваха с изстрели във въздуха смъртта на бившия израелски премиер, предаде ДПА.