Южна Корея може да прекрати хуманитарната помощ за КНДР
Южна Корея може да прекрати хуманитарната помощ за КНДР / netinfo

Южна Корея може да прекрати хуманитарната си помощ за КНДР, докато комунистическата държава не закрие ядрените си обекти съгласно договореностите от 13-ти февруари, предаде ИТАР-ТАСС.

Южнокорейски правителствен представител съобщи, че въпросът за преустановяването на хуманитарната помощ за Пхенян е бил обсъден вчера на извънредно заседание на шефовете на министерствата и другите институции, отговарящи за националната сигурност.

Високопоставен японски представител също изрази съжаление, че Северна Корея не е спазила срока за спирането на ядрения й реактор в Йонбьон, който изтече в събота, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на кабинета Ясухиса Шиодзаки се обяви против определянето на нов краен срок и настоя Пхенян незабавно да изпълни поетите ангажименти. Важно е Северна Корея да продължи да спазва обещанията си, отбеляза той. По думите му Токио ще продължи санкциите срещу КНДР, за да окаже натиск върху комунистическата държава.

В съответствие с подписаното на 13 февруари споразумение Северна Корея пое ангажимент да закрие до 14 април ядрения си реактор в Йьонбьон в замяна на енергийна помощ, припомня Асошиейтед прес.