Юшченко иска Янукович да се подчини на указа за разпускане на парламента
Юшченко иска Янукович да се подчини на указа за разпускане на парламента / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко призова украинския премиер Виктор Янукович да се подчини на влезлия в сила президентски указ за разпускане на парламента и за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 27 май тази година, предаде Ройтерс.

Юшченко се срещна с Янукович, след като премиерът обяви, че ще оспори в съда конституционността на президентския указ. "Главната цел на тази среща беше да се гарантира стриктното прилагане на указа за предсрочните избори", обяви пресслужбата на украинския президент.

На срещата Юшченко, който е и главнокомандващ на украинските въоръжени сили, е подчертал, че няма да позволи да се стигне до използване на сила в настоящата политическа криза. Украинският президент имаше среща и с посланиците на държавите от групата Г-8, както и с представители на делегацията на Европейската комисия в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред тях Юшченко е представил план за прилагане на указа за разпускане на парламента и е уверил дипломатите, че ще гарантира произвеждането на честни и свободни парламентарни избори.

Пред дипломатите Юшченко е казал, че ще проведе консултации с правителството и с Янукович относно прилагането на плана за предсрочните избори. Президентът е подчертал, че ще се обърне към народа и политическите сили с призив бъде запазено спокойствието в страната и да се установи атмосфера на диалог. Юшченко ще разговаря по телефона и с ръководството на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, за да го уведоми за ситуацията в Украйна.

От пресслужбата на Юшченко съобщиха също, че президентът е наредил да бъдат спрени действията на премиера Янукович да бъде обявен за неконституционен указа за разпускане на парламента, предаде ИТАР-ТАСС. Юшченко е подписал и указ, с който от състава на Съвета за национална сигурност и отбрана се изключва говорителят на украинския парламент Олександър Мороз. Със същия този указ в състава на Съвета се включват представители на силовите структури в страната - главнокомандващият на вътрешните войски на украинското МВР Олександър Кихтенко и първият заместник-председател на Службата за сигурност Валентин Наливайченко.

По-рано на среща с ръководителите на силовите министерства и ведомства Юшченко каза: “Обръщам се към вас като към ръководители, зад които стоят десетки хиляди военизирани хора: конфликтът, който имаме, има политически характер. Политиците трябва да разрешават конфликтите по политически път”. Юшченко призова ръководителите на силовите структури да не провеждат никакви мобилизационни мероприятия, като посочи, че ситуацията в страната не е извънредна и “изисква решение изключително по демократичен път”.

Европейската комисия призова прозападните и проруските политически сили в Украйна да намерят мирно решение на кризата, предизвикана от решението на прозападния президент Виктор Юшченко да разпусне парламента, предаде Франс прес. "Призоваваме всички политически сили да сътрудничат за мирно уреждане на сегашната ситуация", каза говорителка на еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Говорителката напомни колко е важно да има политическа стабилност, за да продължат реформите в Украйна, които ЕС подкрепя и финансира. Тя приветства активните и много открити дебати за ситуацията, по-специално в медиите и гражданското общество, което е знак за напредък и показва, че в Украйна има демокрация, добавя АФП.

НАТО, от своя страна, също призова политическите сили в Украйна да запазят спокойствие. НАТО много внимателно следи ситуацията. Ние призоваваме всички страни да запазят спокойствие и да обезпечат следването на демократичния процес, каза за РИА “Новости” говорителят на Алианса Джеймс Аапатурай.