ЮНМИК: Местни избори на Сърбия в Косово ще са незаконни
ЮНМИК: Местни избори на Сърбия в Косово ще са незаконни / снимка: БГНЕС

Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) официално отговори на искането на правителството на Сърбия на 11 май да бъдат организирани избори и в Косово. ЮНМИК оценява, че общинските избори на Сърбия в Косово ще бъдат незаконни.

ЮНМИК изпрати писмо до министър Слободан Самарджич, в което изразява настоящата ни позиция, съгласно която общински избори на Сърбия в Косово ще бъдат смятани за незаконни съгласно резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Парламентарни избори обаче биха могли да се проведат, каза говорителят на ЮНМИК Свен Линдхолм. Той посочи, че писмото е изпратено в Белград вчера следобяд.

Снощи сръбският министър за Косово Слободан Самарджич заяви, че съгласно резолюция 1244 местните избори в Косово трябва да бъдат свикани и организирани от ЮНМИК. Според Самарджич е възможно мисията на ООН да прехвърли правомощията за организирането на местните и парламентарните избори в Косово на сръбските държавни институции. Той припомни, че през ноември, когато бяха проведени парламентарни и местни избори в Косово, мисията прехвърли компетенциите по организирането им на косовските институции. “Очакваме да направи това и сега, само че на институциите на Сърбия”, каза Самарджич.

Междувременно Байрам Реджепи от Демократическата партия на Косово съобщи, че институции ще организират в Прищина на 9 май – Деня на Европа тържества по повод провъзгласената независимост на Косово.