/ iStock/Getty Images
Платформата за онлайн видео ЮТюб (YouTube) на Алфабет (Alphabet), съобщи днес, че ще намали качеството на стрийминга си в ЕС, за да избегне прекаленото натоварване на интернет в момент, когато хиляди европейци, принудени от коронавируса, работят от вкъщи и гледат видео у дома, предаде Ройтерс.

ЮТюб е втората компания след Нетфликс (Netflix), която взема мерки, след като европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон призова стрийминг платформите да понижат качеството на видеото си, за да предотвратят блокиране на интернет. Видеата са съществен дял от трафика на данни в интернет.

Коронавирусът провокира ново предизвикателство в интернет (ВИДЕО)

Решението е взето, след като Бретон говори с шефа на Алфабет Сундар Пичай и на ЮТюб Сюзън Уоджиски. От компанията отбелязват, че засега отчитат няколко пикови момента на използване на платформата, но са решили да вземат мерки, за да намалят натоварването върху системата.

Ангажираме се временно да прехвърлим целия трафик в ЕС към стандартна резолюция по подразбиране, посочи компанията в изявление.

Какво ни казват резултатите от Google за коронавирус

Европейските телекомуникационни компании - от Водафон (Vodafone) до Дойче телеком (Deutsche Telekom) - отчитат скок на трафика на данни през последните дни, което накара Бретон да отправи призив преди да се е стигнало до срив.
БТА