Възобновява се министерският диалог между Сеул и Пхенян
Възобновява се министерският диалог между Сеул и Пхенян / netinfo

Представители на Северна и на Южна Корея се споразумяха да възобновят министерските срещи в Пхенян, прекратени през юли заради севернокорейските ракетни изпитания, предаде Франс прес. Според агенцията, която се позовава на южнокорейски официален източник, това споразумение открива пътя и за възобновяване на помощите за Северна Корея, които са от ключово значение за страната.

Министрите на двете корейски държави ще разговарят в Пхенян от 27 февруари до 2 март, сочи съвместно изявление на страните след консултации в граничния град Кесон. Те станаха възможни благодарение на постигнатото във вторник на шестстранните преговори в Пекин споразумение, според което комунистическият режим ще започне в двумесечен срок демонтирането на своите ядрени инсталации, посочва АФП.

Южна Корея изрази в Кесон готовност да възобнови икономическата помощ за КНДР, по-специално доставката на 500 хил. тона ориз годишно, но при условие, че Пхенян изпълни своите задължения по прекратяване на ядрената си програма, уточнява ИТАР-ТАСС.