Във Виена започна годишното заседание на МААЕ
Във Виена започна годишното заседание на МААЕ / снимка: BGNES

Във Виена започна годишното заседание на Общото събрание на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), предаде ДПА.

Основна тема на заседанието ще бъдат продължаващите спорове за иранската ядрена програма. Очаква се МААЕ да защити сключената с Иран сделка, съгласно която Техеран се съгласи да отговаря на спорни въпроси за ядрената си програма.

Директорът на МААЕ Мохамед ел Барадей е изправен пред критики от страна на някои членки на агенцията за това, че е твърде снизходителен с Иран, докато постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН обмислят налагането на нови санкции на Техеран.

В обръщение към Общото събрание на МААЕ Барадей заяви, че спорните въпроси стоят в "сърцевината" на международната липса на доверие. Той разкритикува предложенията за предприемане на военни действия срещу Иран като "пресилени", позовавайки се на войната в Ирак. Според него подобен вариант е възможен само в краен случай и то ако бъде разрешен от Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се по-късно иранският вицепрезидент и ръководител на иранската Организация за атомната енергия Голамреза Агазаде да направи обръщение към Общото събрание на МААЕ.

Барадей напомни за подновения интерес към ядрената енергия в светлината на растящи опасения за енергийната сигурност и климатичните промени. Той повтори призива си за многостранни гаранции за доставките на ядрено гориво. Директорът на МААЕ предупреди, че агенцията остава "опасно недобре финансирана".

Това е 51-вото подобно заседание на Общото събрание на МААЕ. На него 144-те страни членки на агенцията ще отбележат нейната 50-а годишнина. Българската делегация на форума се ръководи от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Конференцията ще продължи своята работа до 21 септември.