/ БГНЕС
По-стар и почти осем пъти по-дълъг от „брат“ си в Генуа, мостът Моранди в Маракайбо във Венецуела поражда безпокойство след трагедията в Италия, още повече, че неотдавна там имаше пожар в електрическата мрежа, предаде Франс прес.
 
Дълъг 8678 метра срещу 1182 метра за моста в Генуа, виадуктът в Маракайбо, кръстен на генерал Рафаел Урданета е проектиран от Рикардо Моранди. Той бе открит през 1962 г., тоест пет години преди откриването на частично рухналия мост в Генуа.
 
Мостът Моранди в Маракайбо е единствената пътна артерия, която прекосява езерото Маракайбо. Той бе затворен в края на миналата седмица заради пожар в електрическо табло, намиращо се на един от двата му края. На това място минава мрежата, която захранва с ток втория по големина град във Венецуела. Близо 4 милиона души на зоната останаха без ток и бяха на практика изолирани от останалата част от страната заради пожара на моста. Според правителството става дума за саботаж.
 

Освен това към средата на седмицата достъпът до моста беше все още ограничен заради ремонтни дейности.
 
Освен тези проблеми мостът, който към момента на построяването си беше най-дългият в света, сега поражда безпокойство. Според Марсело Монот, бивш президент на Инженерния център в Сулия, пилоните на моста не са били инспектирани от повече от две десетилетия. Освен това системата за претегляне на камионите не работи от години.
 
Алтернатива на моста Маракайбо - мостът Нигале се строи вече от години, но само 17 процента от него са били реализирани за 12 години. Този недовършен обект е част от проектите на Одебрехт, бразилския гигант в центъра на корупционен скандал, засегнал целия регион. Компанията призна, че е плащала подкупи в продължение на години, за да получи договори за поръчки из цяла Латинска Америка.

Венецуела мост
БГНЕС

В резултат на пожара на моста Маракайбо експерти от университета на Сулия, от Инженерния център и от Строителната камара подготвят доклад за състоянието на виадукта, който ще бъде предаден на правителството.
 
През април 1964 г. части от моста Маракайбо рухнаха след сблъсък на танкер в един от пилоните му. При този инцидент загинаха 7 души.
БТА