Въоръжените сили в Бахрейн забраниха протестите и наложиха полицейски час
Въоръжените сили в Бахрейн забраниха протестите и наложиха полицейски час / снимки: Reuters

Въоръжените сили в Бахрейн забраниха протестите в страната, след като поне трима протестиращи и двама полицаи бяха убити в кървавите сблъсъци, предаде ДПА.

„Събирания, протести и шествия от какъвто и да е вид са забранени във всеки район на страната”, съобщиха военните в изявление по телевизията. Най-малко трима протестиращи бяха убити, когато полицията, подкрепяна от танкове и хеликоптери, разпръсна антиправителствени демонстранти на площад „Люлю” (перла) в Манама рано днес, писа вестник „Уасат”. Двама членове на силите за сигурност също са били убити, съобщи министерството на вътрешните работи.

Силите за сигурност нападнаха и установиха контрол върху медицинския комплекс Салмания в Манама, където са настанени стотици протестиращи през последните два дни. Според Ал Джазира силите на реда пребили служители на болницата и не позволявали на хора да влизат и излизат от нея.

Според вътрешното министерство на Бахрейн силите за сигурност са прочистили няколко района в Манама с помощта на войници от Съвета за сътрудничество на страните в Персийския залив, които бяха разположени по-рано тази седмица по молба на правителството.

Иран отзова своя посланик от Бахрейн в знак на протест срещу убийството на демонстранти шиити, съобщи Ройтерс, като се позова на иранската информационна агенция МЕХР.

Въоръжените сили в Бахрейн забраниха протестите и наложиха полицейски час
netinfo


САЩ призоваха двете страни в конфликта в Бахрейн да седнат на масата за преговори, за да удовлетворят законните искания на народа. Това заяви днес в Кайро държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

„Случващото се в Бахрейн предизвиква тревога у нас”, каза Клинтън. Тя подчерта, че засилените мерки за сигурност не могат да бъдат отговор на исканията на стремежите на демонстрантите. Клинтън обяви, че САЩ са против използването на сила и призова към сдържаност. „Разногласията трябва да бъдат решени по мирен път”, заяви американският държавен секретар.