Въоръжени взеха заложници в университетски комплекс в Кения
Въоръжени взеха заложници в университетски комплекс в Кения / БГНЕС

Най-малко 15 души бяха убити и над 65 - ранени, при атака срещу университетски комплекс в Кения, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб пое отговорност за нападението, предаде ТАСС.

Кенийският министър на вътрешните работи Джоузеф Нкаисери съобщи, че е задържан един от нападателите срещу университетския кампус в кенийския град Гариса, предаде Франс прес.

"Един от предполагаемите терористи е арестуван, докато се опитвал да избяга", посочва министърът в Туитър.

Вътрешният министър каза също, че националната агенция по бедствията има информация за 280 от 815-те студенти и че се полагат усиля да бъдат открити и останалите, съобщи Ройтерс. Засега не е известно колко студенти са блокирани в кампуса, където сомалийските терористи държат заложници и водят престрелка със силите за сигурност.

Аш Шабаб е освободила намиращите се в общежитията студенти мюсюлмани. За сметка на това ислямистката групировка е взела на мушка техни колеги християни, като е убила част от тях, а други е взела за заложници, обяви говорителят на Аш Шабаб за военните операции шейх Абдиасис Абу Мусаб, цитиран от Ройтерс.

"Има много тела на мъртви християни в сградата. Освен това държим много християни живи. Сражението все още продължава", каза цитираният говорител на Аш Шабаб.

Вече са освободени три от четирите сгради на общежитията на университета в град Гариса. Нападателите продължават да контролират последното здание, където държат заложници.

Според студент в съседен колеж, цитиран от Ройтерс, в последно време се разпространявало предупреждение за предстояща в скоро време атака.

Северните и източните части на Кения, които граничат със Сомалия, са най-засегнати от атаки на терористичната организация. Аш Шабаб взе страната на мушка, след като изпрати войски в съседна Сомалия като част от борбата срещу нея.

Източник: БТА