/ БГНЕС
Стотина туристи са били на или в близост до новозеландския остров, когато там е изригнал вулкан, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на премиера на страната Джасинда Ардърн. Няколко души са пострадали, а други са в неизвестност.

Вулканът е започнал да изригва в 14.30 ч. местно време в понеделник. Остров Уайт се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е често посещаван от туристи.

"Не съм сигурна дали тези хора са били на острова или близо до него, но определено е имало една група там и те определено са имали нужда от медицинска помощ," каза кметицата на Уакатане Джуди Търнър, цитирана от Ройтерс. "Има пострадали и фокусът е върху това да върнем тези ранени хора в безопасност и да ги отведем в болница", добави тя.

По думите й изглежда няма опасност за хората в крайбрежните зони, отдалечени от вулкана.
Димът от изригването се вижда и от континенталната част, а Националната агенция за реагиране при извънредни ситуации предупреди, че някои райони може да бъдат засегнати от сипещата се пепел.

Според местни медии в района на острова е имало много хора. По данни на информационния сайт Стъф е възможно на остров Уайт да е имало 20-ина души.

Полет от Амстердам за Мексико сити се върна заради изригване на вулкан (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вулканът на острова е един от най-активните в Нова Зеландия. Дванайсет души са загинали на острова през 1914 г., когато от там се е извличала сяра. Част от кратера на вулкана е рухнала, а срутването е унищожило миньорското село и самата мина.

Остров Уайт или Белият остров е известен също и под името Уакаари.
БТА