Все повече малки момиченца се омъжват насила в Иран
Все повече малки момиченца се омъжват насила в Иран / Guliver/Getty Images

Все повече момиченца на възраст 10 години или по-малки са омъжвани насила в Иран, заяви Комитетът на ООН по правата на децата и изрази съжаление, че в страната се толерират сексуални отношения с 9-годишни момиченца, предаде Франс прес.

Комитетът, който следи промените в състоянието на правата на децата във всички страни по света, заявява в последния си доклад за Иран, че е "силно притеснен от информация, съобщаваща за нарастване на броя на момиченца на 10 години или по-малки, които са подложени на принудителни бракове с много по-възрастни мъже".

За това са виновни законите и политиките, които действат в тази страна и дискриминират момичетата, според Комитета на ООН по правата на децата.

Той порица Иран за това, че позволява сексуални отношения с 9-годишни момиченца и затова, че в страната не са криминализирани различни форми на сексуални злоупотреби срещу деца. Експертите изразиха и силно безпокойство от факта, че иранският Граждански кодекс задължава жените и момичетата да задоволяват сексуалните нужди на съпрузите си по всяко време и навсякъде, което оправдава сексуалното насилие и изнасилването в семейството.

Комитетът призова Иран да повиши до 16 години възрастта, на която може да се даде съгласие за сексуални отношения. Освен това Комитетът на ООН призова иранските власти да установят 18-годишна минимална възраст за сключване на брак и да криминализират изнасилването в семейството.

Влиятелен ирански духовник порица работещите жени

Комитетът подложи на критики и приложението на смъртно наказание срещу непълнолетни престъпници. "В Иран са били екзекутирани малък брой деца", заяви пред медиите един от експертите на комитета, Бернар Гасто от Монако.

В доклада на Комитета се изразява възмущение и от различните форми на насилие, изтезания и друго жестоко отношение, налагани на деца, обвинени в извършването на определени престъпления. Комитетът осъжда и лошото отношение, включително електрошокове и принудителното "лечение" с лекарства и хормони, на което са подложени децата, смятани за лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални.

Иран реши да допуска жени до някои спортни състезания

Въпреки че гениталното осакатяване при жените противоречи на закона, тази практика се запазва в няколко региона, включително Кюрдистан и Западен Азербайджан, предупреди Комитетът на ООН по правата на децата.

Източник: БТА