Военни вдигнаха бунт в столицата на Бангладеш
Военни вдигнаха бунт в столицата на Бангладеш / снимка: БГНЕС

Десетки цивилни бяха ранени днес при ожесточената престрелка, която избухна в Дака, столицата на Бангладеш, предадоха световните агенции, цитирайки местни източници.

 

Остава неясно в сградата на каква военна структура стават инцидентите, тъй като в различните информации се споменава за сили за сигурност, в други – за Гранични войски, а в трети – за паравоенна структура. Според Ройтерс в сградата проникнали войници от редовната армия, а други заели позиция около нея, докато над района обикалял военен хеликоптер. В информацията на АФП се споменава за бунт в щаб-квартирата, а не за опит за преврат. Според главната сестра в болницата на Медицинския колеж убитият е цивилен минувач, който случайно попаднал под кръстосания огън.

 

Причина за метежа е недоволството на военните от ниското заплащане. Най-малко един човек е бил убит, а други осем – ранени, при престрелката.

 

Правителството на Бангладеш нареди на армията да потуши метежа на военните. Правителството издаде декларация, в която приканва  метежниците да сложат оръжие и да се върнат в казармите.  Министър-председателят Шейх Хасина Вазед предлага преговори на  разбунтувалите се военни, които искат по-високи заплати.