/ Guliver/Getty Images
Виена осъди решението на Киев да забрани на австрийски журналист от Австрийското радио и телевизия /OРФ/ да влезе в Украйна, където след три седмици има президентски избори, предаде Франс прес.

"Осъждаме това решение, напълно несъвместимо с основните европейски права, и настояваме за незабавна отмяна на тази забрана", заяви австрийското правителство в Туитър.

Австрийската външна министърка е готова пак да танцува с Путин

Кореспондентът на О Ер Еф за Украйна Кристиан Вершюц каза, че е бил уведомен, че една година няма да може да влиза в Украйна, тъй като "съзнателно нарушавал границите на страната", занимавал се с "антиукраинска пропаганда" и се "опитвал да оправдае анексията на Крим" от Русия. Журналистът, отразявал всички етапи от руско-украинския конфликт, определи тези обвинения като "измислени".

"Предполагам, че украинските власти търсят повод да не ме пуснат в страната, тъй като са недоволни от критичното отразяване на въпроса със свободата на печата и скандалите около покупки на оръжие по време на войната", заяви Вершюц по общественото радио Йо 1.

Международният институт по печата (IPI) също осъди това решение и призова Киев "да позволи на Кристиан Вершюц, много уважаван кореспондент, да възобнови свободно журналистическата си дейност" в Украйна.

Киев се страхува от „Турски поток“, защото ще загуби транзита на газ


През 2014 г. Вершюц беше обявен в Австрия за журналист на годината като признание за реалистичните си репортажи от украинския фронт.

В началото на февруари журналисти и украински депутати обвиниха Киев в цензура след уволнението на директора на обществената телевизия, извършено в навечерието на президентските избори, на които държавният глава Петро Порошенко ще се бори за втори мандат.

Идната седмица австрийското външно министерство ще извика на разговор украинския посланик във Виена Александър Шчерба заради санкцията срещу ръководителя на бюрото на О Ер Еф в Киев Вершюц, съобщи Австрийската агенция по печата. Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл смята да повдигне въпроса на заседанието на първите дипломати на страните от ЕС в Брюксел на 18 март, предаде ТАСС.
БТА