Вестници в Либия критикуват Саркози, че замесил в кампанията си случая със сестрите
Вестници в Либия критикуват Саркози, че замесил в кампанията си случая със сестрите / netinfo

Либийските официални ежедневници критикуват новоизбрания френски президент Никола Саркози, че е замесил случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар в предизборната си кампания, предаде Франс прес.

"Саркози не трябваше да се намесва в делото с българските медицински сестри, осъдени на смърт за това, че са заразили с вируса на СПИН либийски деца", пише в. "Аш Шамс" в редакционна статия. Изданието допълва, че кръвта на заразените деца не е "предизборна стока" и оценява началото на президентския мандат на Саркози като не особено окуражително и белязано от непохватност.

На 6 май Саркози обеща, че ще бъде до българските медицински сестри, затворени в либийски затвор от осем години, припомня Франс прес.

Либийският ежедневник "Ал Джамахирия" смята, че Саркози няма право да се отнася към въпроса за болните от СПИН либийски деца по такъв начин, сякаш не става дума за над 400 жертви.

"Ако е в негово право да бъде европеец, то в наше право е да бъдем либийци, да се гордеем с прозрачността и справедливостта на либийското правосъдие, осъдило на смърт българските медицински сестри и палестинския лекар, защото са инжектирали вируса на СПИН на деца в болница в Бенгази", отбелязва изданието и припомня, че смъртните присъди, произнесени през май 2004 г., са били потвърдени през декември 2006 г.

Нов процес по обжалването на потвърдените присъди в либийския Върховен съд ще започне през май, отбелязва Франс прес. Петте българки и палестинският лекар са задържани в Либия от февруари 1999 г.

На 26 април по време на среща с роднини на петте медицински сестри и Никола Саркози, и Сеголен Роаял обещаха да работят за освобождаването им, както и за освобождаването на палестинския лекар, припомня Франс прес.