Великобритания в шок: Депутатка бе убита посред бял ден
Великобритания в шок: Депутатка бе убита посред бял ден / БГНЕС

Британската депутатка Джо Кокс бе простреляна и намушкана с нож посред бял ден в град Бърстол, в Централна Англия, предадоха осведомителните агенции. Тя издъхна от раните си по-малко от час след това.

41-годишната лейбъристка, майка на две малки деца, бе нападната от 52-годишен мъж на среща с избиратели в нейния район. Нападателят е арестуван. Според полицията той е действал сам и не се издирват негови съучастници. Самоличността му не се съобщава. Мотивът за атаката засега е неясен. Друг 77-годишен мъж, намирал се наблизо, е ранен при атаката на убиеца.

Великобритания в шок Депутатка бе убита посред бял ден
netinfo

Убийството на депутатката само седмица преди съдбоносния референдум за членството в ЕС предизвика силен шок във Великобритания, където насилието срещу политици е твърде рядко явление. Ръководствата и на двата лагера - за излизане и за оставане на страната в ЕС, обявиха, че засега прекратяват кампаниите си. Не е ясно дали убийството е свързано с яростния дебат между противници и привърженици на членството в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът Дейвид Камерън нарече убийството на опозиционната депутатка "трагедия". "Тя беше активен и ангажиран член на парламента", каза той и изрази дълбоко съчувствие на нейния съпруг Брендън и на двете им деца.

Великобритания в шок Депутатка бе убита посред бял ден
netinfo

Премиерът отмени планираната си реч на митинг в Гибралтар заради трагичната гибел на политическата си опонентка.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че "цялата партия и цялото лейбъристко движение - дори цялата страна, са в  шок от ужасяващото убийство на Джо Кокс".

Гуверньорът на централната Банк ъв Ингланд Марк Карни също отмени предвидена за днес реч.

Според свидетел на убийството, цитиран от британската агенция Прес асосиейшън, Кокс се оказала въвлечена в схватка между двама мъже в Бърстол, на 320 км северно от Лондон. Един от мъжете се сбил с Кокс, после се чули два пистолетни изстрела и тя паднала между две коли.

"Дойдох и я видях да лежи на земята", каза очевидецът.

Според съдържател на близко кафене, цитиран от Би Би Си, нападателят стрелял три пъти срещу депутатката. Още при първия изстрел тя паднала на земята, а после той отблизо стрелял още два пъти в нея и я намушкал с нож.

Великобритания в шок Депутатка бе убита посред бял ден
netinfo

Кокс бе избрана за депутат в долната камара на британския парламент през май м.г.

Източник: БТА