/ iStock/Getty Images
САЩ наложиха санкции на компании от Иран, Китай и Обединените арабски емирства заради бизнес отношения с иранска компания за морски транспорт и на три ирански организации за разпространяване на конвенционални оръжия, предаде Ройтерс.

Вашингтон обяви също санкции срещу шестима хонконгски или китайски висши представители, които смята за отговорни за прилагането на новия закон за сигурността в Хонконг след масовите арести на продемократични активисти този месец.

"Тези действия на хонконгските власти са пореден ярък пример за подкопаване на фундаменталните свободи и демократични процеси в Хонконг", заяви в комюнике държавният секретар Майк Помпейо.

Американското правителство вчера наложи санкции и на кубинския вътрешен министър Ласаро Касас "за тежки нарушения на правата на човека", предаде Франс прес. "Кубинският режим отдавна нарушава човешките права.

САЩ ще продължат да използват всички средства, с които разполагат, срещу ужасяващата ситуация с правата на човека в Куба и навсякъде по света", заяви в комюнике министърът на финансите Стивън Мнучин.

Кубинският министър и ръководеното от него министерство вече няма да имат достъп до американската финансова система, а евентуалните им авоари в САЩ ще бъдат замразени.
БТА