/ Gulliver/Getty Images
Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.
 

Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син. В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата.

По щастлива случайност най-ценното в картината - изображенията на лицата на царя и на сина му, не са пострадали.
 

Вандалът е бил задържан и по-късно предаден на правоохранителните органи. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в 20.00 ч. вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Оправдал се, че по принцип не пиел и алкохолът му подействал. Видео с обяснението на 37-годишния злосторник беше разпространено от МВР на Руската Федерация.
 
 В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Мъжът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост - той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти. Той използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното.

Поразената картина е била атакувана и преди. През януари 1913 г. 29-годишен иконописец нанася на платното три удара с нож. Наложило се художникът Репин да пресъздава отново лицата на царя и сина му. Когато научил за посегателството тогавашният пазител на Третяковската галерия сложил край на живота си.
 
БТА