В украинско селце ще бъде издигнат паметник на хан Кубрат
В украинско селце ще бъде издигнат паметник на хан Кубрат / снимка: Reuters, архив

В село Малая Перешчепина в украинската Полтавска област ще бъде издигнат паметник на българския хан Кубрат, предаде украинската информационна агенция УНИАН.

Съобщението направи говорителят на Асоциацията на българите в Украйна Димитър Христов, който е вицепрезидент на фондацията "Хан Кубрат". По думите му изграждането на мемориалния комплекс ще започне с построяването на параклис, двуетажен хотел за туристите и поклонниците, както и паркинги.

Цялото финансиране идва от спонсори. Христов обяви, че през тази година трябва да се състои Световен конгрес на българите, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат, предава БТА. Съкровището от 25 кг златни и 50 кг сребърни изделия е било открито случайно през 1912 г. в селцето Малая Перешчепина.

Сред находките, които сега се съхраняват в санктпетербургския Ермитаж, са пръстенът и личното оръжие на хан Кубрат. "През 1984 г. немският учен Йоахим Вернер е изследвал съкровището и е стигнал до извода, че то е било на мястото на гроба на хан Кубрат - основател на държава на територията на днешна Украйна", добави Димитър Христов пред агенция УНИАН.