/ IStock
В Турция се предвижда да започне втората фаза от ваксинацията на населението срещу коронавируса с китайската ваксина "Синовак".

"Тези дни приключи 28-дневният срок от поставянето на първата доза ваксини и се преминава към ваксиниране с втората доза ваксини", заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Както преди 28 дни, така и на този етап първо ще се извърши ваксинирането с втората доза ваксини на здравните работници, а след това на възрастните в старческите домове, както и тези над 80 г. възраст.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е включен в първата група за ваксиниране с втората доза ваксина, а също така и политическите лидери. Планира се да започне и ваксинирането на 65 и 70-годишните с първата доза.

9537 нови случая на коронавирус в Турция

По данни на здравното министерство, от началото на кампанията досега в Турция са ваксинирани 2 800 000 души. Здравният министър Фахреттин Коджа посочи, че целта на здравните власти е да постигнат най-малко 60 процента ваксиниране на населението, което ще позволи създаването на обществен имунитет и нормализиране на живота.

Той каза още, че към момента са осигурени 15 млн. дози и са договорени общо 100 млн. дози ваксина. Министър Коджа посочи, че се предвижда в близко бъдеще да бъдат достигнати планираните нива, както с производството на собствена ваксина и така и с доставяне на ваксини от различни източници.

От идния понеделник здравните власти в Турция ще огласяват пред обществеността седмичните данни от разпространението на епидемията във всички области на страната.

Също от понеделник се планира да започне ваксинирането на 65 и 70-годишните. Към момента се огласяват данните от разпространението на коронавируса в общонационален мащаб.
БТА