В Тексас отмениха заповедите за евакуация заради урагана Дийн
В Тексас отмениха заповедите за евакуация заради урагана Дийн / Снимка: БГНЕС
Властите в Тексас отмениха заповедите за евакуация на населението заради урагана Дийн, предаде Асошиейтед прес. Губернаторът на американския щат Рик Пери нареди спасителните екипи и оборудването, разположени в южната част на Тексас, да бъдат изтеглени. Това стана в момент, когато силата на Дийн отслабна.

Ураганът, който преминава над мексиканския полуостров Юкатан, се движи право на запад и се очаква да донесе на Тексас само по-висок прибой. Метеоролозите не прогнозират дори дъжд в щата.

Дийн удари Мексико във вторник рано сутринта местно време като ураган от максимална пета категория по скалата на Сапфир-Симпсън със съпътстващи ветрове със скорост от близо 265 км/ч. Това го превърна в третия по сила ураган, връхлитал суша от 1850 г., когато е започнало да се води статистика.

Над Мексико Дийн бързо загуби част от силата си и бе понижен в трета, а след това и в първа категория по скалата на Сапфир-Симпсън. Ураганът се придвижва на запад със скорост от 32 км/ч, като се очаква да премине отново над Мексиканския залив днес следобед местно време, след което утре да връхлети отново Мексико северно от Веракрус.

Специалистите предупреждават, че той отново ще набере сила над водната повърхност и ще удари сушата със съпътстващи ветрове със скорост до 177 км/ч. Друг риск се крие в това, че се очаква ураганът да премине близо до единствената мексиканска атомна електроцентрала.