В Сиера Леоне се произвеждат президентски, парламентарни и местни избори
В Сиера Леоне се произвеждат президентски, парламентарни и местни избори / снимка: БГНЕС

Около 2,6 милиона граждани на Сиера Леоне гласуват на президентски, парламентарни и местни избори, смятани за решаващ тест за укрепването на демокрацията десет години след края на дългата гражданска война (1991-2002 г.), взела 120 000 жертви.

Делегацията на Европейския парламент към мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Сиера Леоне се ръководи от българския евродепутат Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП).

За първи път след войната правителството организира избори само, без помощта на ООН, която присъства в страната от 1999 г., отбелязва Франс прес.

На президентските избори има кандидати от осем партии. Двамата основни претенденти са смятаният за фаворит сегашен държавен глава Ърнест Корома от Конгреса на целия народ и бившият лидер на военна хунта, който е ръководил страната през 1996 г. Джулиъс Маада Био от Партията на народа на Сиера Леоне. Корома, който е президент от 2007 г., сега се кандидатира за втори и последен мандат.

Предизборната кампания бе белязана от отделни прояви на насилие между поддръжници на двете партии, чиито кандидати не пожелаха да участват заедно на предвидените телевизионни дебати.

Сиера Леоне е страна с богати запаси на полезни изкопаеми като диаманти, боксит, злато, желязо и петрол, но икономиката й е нестабилна и приходите от природните богатства са зле разпределени, отбелязва АФП.

В социално отношение президентът Корома е въвел система на безплатно лечение за деца и майки на малки деца, но равнището на майчина и детска смъртност остава едно от най-високите в света, а средната продължителност на живота е само 47 години.