В Сантяго обявиха екологично извънредно положение
В Сантяго обявиха екологично извънредно положение / Thinkstock/Getty Images

Чилийските власти обявиха екологично извънредно положение в столицата Сантяго и района за днес, предаде Ройтерс. Мярката бе въведена в момент, когато страната е домакин на регионалното първенство по футбол на Южна Америка, Копа Америка.

Над 900 фабрики ще останат затворени временно и е издадена забрана около 40 процента от 1,7-те милиона автомобили в Сантяго да се движат по улиците. Жителите на чилийската столица бяха посъветвани да не правят упражнения на открито.

"Сега сме изправени пред необичайни условия, като този юни е един най-сухите от повече от 40 години, а условията за циркулация на въздуха в долината Сантяго са много лоши през последните дни, което повишава концентрацията на замърсявания", обяви в комюнике чилийското министерство на околната среда.

Извънредното положение, първото по рода си от 1999 г., е въведено на първо време за 24 часа, но може да бъде продължено, ако властите преценят, че ситуацията не се е подобрила.

Следващият мач от Копа Америка по програма е в сряда. Тогава домакините от Чили ще се изправят в Сантяго в интригуващ първи четвъртфинал от турнира срещу шампиона Уругвай, който защитава титлата си.

Липсата на дъжд и вятър е довела до повишаване на концентрацията на фини прахови частици в атмосферата. Качеството на въздуха се е влошило още повече от използването на много местни жители на печки на дърва заради студеното време през южноамериканската зима. В резултат Сантяго е обвит в смог.

Източник: БТА