В Русия започнаха избори за регионални парламенти
В Русия започнаха избори за регионални парламенти / netinfo

В 14 региона на Руската федерация тази сутрин започнаха изборите за членове на регионалните законодателни събрания, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Резултатите от тези избори ще покажат какви ще бъдат тенденциите на предстоящите през декември 2007 г. избори за депутати в Държавната дума", заявил пред агенцията председателят на руската Централна избирателна комисия Александър Вешняков.

Характерно за днешните избори е, че в бюлетините за избор на депутати в местните парламенти няма графа "против всички", посочва ИТАР-ТАСС. В три от регионите - Санкт Петербург, Москва и Дагестан - всички депутати ще се избират по партийни листи. С това регионалните избори изпреварват федералните, на които пропорционалната система ще се използва за пръв път през декември.

За значението на днешните избори е показателен още един факт – общата сума в изборния фонд на партии и индивидуални кандидати достигна 1,5 милиарда рубли, което се доближава до сумата, събрана от кандидатите във федералните парламентарни избори през 2003 г. - 1,6 милиарда рубли. Предварителни резултати от днешния вот се очакват утре към обяд, посочва ИТАР-ТАСС.