/ iStock/Getty Images
Ръководителят на компанията "Геофизика-космос", която произвежда навигационни системи за руската космическа програма, беше арестуван в Москва и е обвинен в измама в особено големи размери, съобщиха руските държавни медии, предаде Ройтерс.

Според неидентифициран представител на правоохранителните органи, Евгений Фомичев е бил разпитан и му е повдигнато обвинение в измама в големи размери, за което се предвижда затвор до 10 години и глоба в размер на 10 972 долара (един милион рубли), допълва ТАСС.

Басманният районен съд в Москва, който често се занимава с дела, засягащи високопоставени лица, е наредил Фомичев да бъде пратен в предварителния арест до 21 февруари по искане на руския Следствен комитет, който се занимава с тежки престъпления.

Фомичев е ръководител на "Геофизика-космос", компания, на чийто уебсайт се казва, че произвежда "оптични електронни устройства за ориентация и навигация за космически кораби". Също така се посочва,  че почти всички руски космически кораби използват нейното оборудване.

Космическата програма на Русия претърпя огромен неуспех през август, когато космическата станция "Луна-25" се разби при опит за кацане на повърхността на спътника на Земята, припомня Ройтерс. Разследването на този случая констатира, че  неизправност в елемент от бордовата система за контрол може би е причина за провала на първата руска мисия на Луната от 47 години насам.
Пламен Йотински/БТА