/ iStock/Getty Images
Поводът е законопроекта за религиозните общности, а навън етническите сърби се вдигнаха на протест
Опитът в парламента на Черна гора да бъде гласуван законопроектът за религиозните общности и собствеността им в страната завърши със сбиване между депутати от управляващата коалиция и от опозиционното движение Демократичен фронт (ДФ), съобщи пресслужбата на ДФ, цитирана от ТАСС.

На пуснат от пресслужбата видеозапис се вижда как някой хвърля в парламентарната зала балонче със сълзотворен газ, а след това опозиционни депутати разбиват един от апаратите за гласуване и се стига до сбивания, в които се включват около половината депутати в 81-местния парламент.

Черна гора приема закон, лишаващ Сръбската църква от влияние

Охраната на парламента изведе принудително опозиционните депутати от залата, след като те заплашиха, че няма да позволят да се гласува законопроектът, който според тях е насочен против Сръбската православна църква в Черна гора.


Опозиционната депутатка Марина Йочич пусна в страницата си във Facebook видеозапис, който показва как охраната принудително извежда опозиционните депутати от залата.
 


Опозиционният депутат Славен Радунович съобщи в страницата си във Facebook, че полицията е арестувала всички депутати от опозиционната коалиция Демократичен фронт и че лидерът на участващата в тази коалиция Демократична народна партия Милан Кнежевич е с пострадало коляно. Другите опозиционни депутати са в добро здраве.

В крайна сметка спорният законопроект бе приет.

В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове "против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.

Българският посланик в Черна гора след взрива: Няма място за драма, работим нормално (ВИДЕО)

По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква, която според тях е ощетена от предложения законопроект. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения в текста и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа. В парламентарната зала беше хвърлено балонче със сълзотворен газ и последваха масови сбивания между няколко десетки депутати.

Полицията задържа всички депутати от опозицията, които бяха лишени от правото да участват в работата на парламента за 15 дни.

В редица градове на Черна гора се състояха протести срещу закона с блокиране на пътища. Арестувани са близо 60 души, в това число депутатите от опозицията.

Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).
 


Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове. Правителството отрича това.

Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора.
БТА