В Ню Йорк чакат с любопитство Санди и гадаят дали предупрежденията не са пресилени
В Ню Йорк чакат с любопитство Санди и гадаят дали предупрежденията не са пресилени / снимки: Reuters
В Ню Йорк чакат с любопитство Санди и гадаят дали предупрежденията не са пресилени
58103
В Ню Йорк чакат с любопитство Санди и гадаят дали предупрежденията не са пресилени
  • В Ню Йорк чакат с любопитство Санди и гадаят дали предупрежденията не са пресилени

Заради приближаващия Ню Йорк ураган Санди градските власти са наредили евакуацията на почти половин милион души, които живеят в крайбрежните райони на града. Уолстрийт затвори врати в работен ден за първи път от 27 години, докато атлантическия циклон продължава четвърти ден да се движи в североизточна посока по Източното крайбрежие на Америка. Голяма част от градския транспорт и подземната железница са затворени от съображения за сигурност.

Градските власти в много засегнати райони предупреждават жителите, че ако не евакуират населените места, застрашават не само себе си, а и живота на спасителите, които ще се наложи да им се притекат на помощ. Наводнения до половин метър дълбочина има в някои от засегнатите щати, сред които Вирджиния. Всички форми на градски и междуградски транспорт са спрени, включително железопътен, а повече от 7000 полета в района на Ню Йорк са отменени. Губернаторът на Ню Джързи Крис Кристи пък предупреди хората да не се правят на герои като се преструват, че нищо не се случва, а да са предпазливи и да си стоят у дома за следващите два дни.

„В Ню Йорк хората са притеснени, но от три дни получаваме редовна информация за това, което се случва. Получаваме и редовни смс-и от градските власти, които ни обясняват какво да правим, кои райони ще се евакуират, и т.н., така че в това отношение организацията е впечатляваща. Открити са обществени подслони на по-безопасни места за евакуираните и от няколко дни службите обикалят града и информират бездомните. Купили сме голямо количество вода и консервирана храна, но опашката минаваше зад ъгъла и отне два часа да напазаруваме. Вероятно ще спрат тока и топлата вода, метрото вече го спряха. Въпреки всичко, прословутият нюйоркски скептицизъм цари и хората чакат по-скоро с любопитство да видят дали бурята всъщност ще бъде чак толкова силна”, описа действията на градските власти в Ню Йорк австралийският студент Кейт Дел’Акуила.

В Ню Йорк чакат с любопитство Санди и гадаят дали предупрежденията не са пресилени
netinfo

Към 15.00 ч. българско време окото на урагана се е намирало на 20 мили източно от брега на Атлантик сити, или на около 100 км южно от Ню Йорк. Ветрове, достигащи скорост от 100 км/ч, обхващат радиус от почти 800 км от центъра, или почти до канадската граница на север и до Южна Каролина на юг, което включва всички основни градове в северозападните Щати - Бостън, Ню Йорк, Балтимор, Вашингтон, Филаделфия и други. Този регион е населен с повече от 60 милиона души.

Санди се формира на 22 октомври като тропична буря в Карибско море, северно от Панама, а два дни по-късно се превърна в ураган, около 100 км южно от Ямайка. В следващите дни силата на Санди се увеличи, като в Куба ветровете й достигнаха почти 180 км/ч. Във Флорида Санди започна постепенно да утихва, като през почивните дни отново се засили. През последната седмица ураганът е причинил смъртта на около 70 души, 50 от които в Хаити и най-малко 10 в Куба. Без дом са останали около 200 000 в Хаити, където преди три години при земетресение загинаха повече от 300 000 души.