полиция
полиция / Thinkstock/Getty Images
Обирджии откраднали в Москва барокамера, в която може да е тренирал първият космонавт Юрий Гагарин, предаде ТАСС. Камерата за изпитания и изследвания била открадната в предприятие, в което била изпратена за експертиза.

Половин век след смъртта на Гагарин, гибелта му още е обвита в мистерия

По-рано бе оповестено, че в Москва е изчезнала барокамера, в която са тренирали Юрий Гагарин и други съветски космонавти. Тя трябвало да бъде ремонтирана за Деня на космонавтиката.

"Барокамерата действително е открадната - оповести пресслужбата на московския Музей на космонавтиката. - Тя се водеше на временен отчет в музея, т.е. не му принадлежи. В момента на кражбата не била в музея - открадната е от реставрационния цех на предприятие в Строгино."

20 години руснаците не сменят своите кумири - Гагарин, Висоцки и Жуков

От Музея на космонавтиката не дадоха повече подробности за инцидента, но отбелязаха, че е започнало разследване. При това бе уточнено, че съществуват няколко барокамери, в които са тренирали съветски космонавти. В предприятието в Строгино трябвало да се изясни дали във въпросната барокамера са тренирали Юрий Гагарин, Герман Титов и други членове на първия отряд на космонавтите на СССР.
БТА