В Холандия забраняват марихуаната за туристи
В Холандия забраняват марихуаната за туристи / снимка: Reuters, архив

Холандски съд подкрепи решението да се забрани на чужденци посещението в т.нар. кофишопове, където те съвсем легално могат да си купят марихуана. През май в три южни региона ще влезе в сила забраната за чужденци да посещават кафенета, в които се продава трева. В края на годината подобни мерки могат да обхванат територията на цяла Холандия.

Адвокати, представляващи интересите на група собственици на кофишопове, заявиха, че незабавно ще обжалват подобно решение. В случай че няма резултат, търговците на марихуана са готови да продължат своята борба в Европейския съд по правата на човека. Те настояват, че забраната за продажба на чужденци дискриминира хората по признака на местожителство.

През ноември миналата година властите в град Маастрихт забраниха продажбата на трева на чужденци, освен на белгийци и германци. Впрочем именно от последните две страни идват и най-големите клиенти на този вид удоволствия, отбелязва БГНЕС.

Ожесточаването на политиката спрямо наркотиците е част от програмата на консервативното правителство, което тази седмица се разпадна.

В Холандия работят около 700 кофишопа. Продажбата и отглеждането на леки наркотици не е разрешено в тази страна, но не се и преследва. Някои местни политици се страхуват от наплива на „наркотуристи”, а също така от дилъри чужденци, които могат да се появят по улиците на холандските градове.