/ iStock/Getty Images
20 души бяха арестувани заради участието си в неразрешена демонстрация в Хелзинки, организирана в знак на протест срещу мерките в борбата срещу COVID-19.

Финландските ресторанти и барове остават затворени до 18 април

Според данни на полицията, в акцията са участвали до 300 души, които са били разпръснати от силите на реда, предаде Франс прес. Събиранията на обществени места на повече от шест души са забранени в Хелзинки заради пандемията от новия коронавирус.

Въпреки тези ограничения колоната от демонстрантите се отправила към площад "Каупатори". Финландия с население от 5,5 милиона души има едни от най-добрите резултати в Европа в борбата срещу коронавируса основно заради ниската гъстота на населението и отзивчивостта на финландците към официалните призиви за борба с вируса.

Въведоха извънредно положение във Финландия

Те са по-скоро препоръки, а не закони, посочва АФП. В средата на февруари обаче броят на заразените, който дълго време беше сред най-малките в Европа, скочи и това накара финландското правителство да въведе нови ограничения. Сред тях бяха затварянето на ресторантите, а след това и план за местен локдаун.

В началото на април обаче властите отмениха проекта си за карантина на част от територията на страната заради съмнения за законността му, припомня АФП. 
БТА