Предават на съд бивш кметски наместник
Предават на съд бивш кметски наместник / Снимка: Дарик, архив
Правителството на Етиопия обяви, че през идните месеци ще освободи стотици задържани, които очакват присъди, включително и опозиционния лидер Мерера Гудина.

Съобщението дойде по-малко от две седмици, след като властите обещаха да освободят затворените „политици“, без да дадат повече информация за това кого и колко ще бъдат освободените хора. Освобождаването на Мерера, председател на опозиционния Конгрес на федералистите на Оромо беше сред ключовите искания на протестиращите от най-голямата етническа група в страната – народа оромо. През 2015 г. групата излезе на улиците поради предложението за разширяване на столицата, което според тях щяло да ги лиши от земята им.

Протестите доведоха до смъртта на стотици и принуди парламентът да обяви 10-месечно извънредно положение през 2016 г., за да се справи с безредиците.

Но въпреки това протести и сега се провеждат в Оромиа, федералната държава на оромо.

Мерера е сред 528 души, които трябва да бъдат освободени тази седмица. Повечето от останалите са обвинени в участие в етнически сблъсъци в южните райони на страната. Те ще бъдат освободени в сряда./
БГНЕС