Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи нов пакет от санкции срещу Русия. Те имат за цел накарат "Кремъл да си плати за ескалацията на конфликта в Украйна" за това, което тя нарече "фалшиви" гласувания в окупирана територия, предаде Ройтерс.

Русия спира да издава международни паспорти на мобилизирани граждани

е приемаме фалшивите референдуми и всякакъв вид анексиране в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да си плати за тази по-нататъшна ескалация", заяви тя пред репортери в Брюксел.

Предложеният осми пакет от санкции включва допълнителни забрани за внос на руски продукти, които се очаква да лишат Москва от допълнителни приходи в размер на 7 млрд. евро (6,7 млрд. долара).  И още забрани - за износ на ключови технологии, използвани за военните цели, като авиационни изделия, електронни компоненти и специфични химически вещества, обяви фон дер Лайен.

Наш експосланик в САЩ: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие

Освен това пакетът от санкции ще постави правното основание за ограничаване на цените на петрола и ще забрани на граждани на ЕС да участват в управителните органи на руски държавни компании, каза тя.
БГНЕС