Ураганът Матю взе 39 жертви, във Флорида евакуират 1,5 млн. души
Ураганът Матю взе 39 жертви, във Флорида евакуират 1,5 млн. души / БГНЕС

Ураганът Матю взе най-малко 39 жертви, от които 35 в Хаити, заявиха представители на властите, цитирани от Ройтерс.

Бурята се насочи на север, като връхлетя Бахамските острови и се придвижва към американския щат Флорида.

Ураганът Матю взе 39 жертви във Флорида евакуират 15 млн души
netinfo
На 1,5 милиона жители на Флорида е наредено да се евакуират. Очаква се, че най-тежко ще бъдат засегнат Палм Бийч в югоизточната част на полуострова, съобщи Франс прес, цитирайки губернатора на щата Рик Скот.

2 млн. души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю

Той каза, че ако ураганът удари право по Флорида, разрушенията може да са катастрофални и хората трябва да са подготвени, предаде Ройтерс.

Задръствания се образуваха по много шосета във Флорида, Джорджия и Северна и Южна Каролина, на някои бензиностанции свърши бензинът, опразнени бяха някои магазини за хранителни стоки.

Според службата за гражданска защита на Хаити ураганът е отнел живота на 23 души, много от които са били убити от паднали дървета, летящи отломки и придошли реки. Вътрешното министерство и местен кмет направиха потвърждение за още 12 жертви.

Преди това загинаха четирима човека в Доминиканската република.

Матю е най-силният ураган в Карибския регион от 2007 г. Вчера и онзи ден той връхлетя Куба и Хаити, като причини сериозни поражения. В Хаити властите бяха принудени да отложат планираните за неделя президентски избори, припомня БТА.