Ураганът Густав уби 23 души в Доминиканската република
Ураганът Густав уби 23 души в Доминиканската република / снимка: БГНЕС

Близо 50 000 души от седем източни и централни провинции на Куба бяха евакуирани в очакване на урагана Густав, който взе вече 23 жертви в Доминиканската република и Хаити, съобщи АФП. След като премина през Хаити, ураганът Густав, чиито ветрове достигнаха 150 км в час, загуби част от силата си и се превърна в тропическа буря, но не е изключено той отново да набере мощ, преди да удари кубинското крайбрежие.

Густав може да връхлети също със силата на ураган Мексиканския залив в началото на идната седмица, предупреди Националния център на САЩ за ураганите, базиран в Маями, цитириран от АП. Така само три години след опустошенията на урагана Катрина жителите на Ню Орлиънс, много от които все още не са успели да се съвземат, са застрашени от ново бедствие. Годишнината се навършва на 29 август.

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндъл обяви бедствено положение и мобилизира Националната гвардия. Той предупреди населението, че в петък вероятно ще започне евакуация, тъй като Густав се очаква да връхлети крайбрежието като ураган трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън със скорост на ветровете 178 км в час.