Ураганът Айк връхлита и Тексас и Луизиана
Ураганът Айк връхлита и Тексас и Луизиана / БГНЕС

Ураганът Айк - колосалната буря с размерите на Тексас, започна да нанася първите си удари по крайбрежието на щата, предаде АП.

Стихията изпраща огромни вълни по петметровия вълнолом Галвистън, проби диги в Луизиана, а преди това подмяташе из Мексиканския залив един 178-метров товарен кораб. Шейсет души трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптери, след като бяха попаднали в плен на наводнение.

Около един милион души, обитаващи ниските места по крайбрежието на залива, бяха предупредени да се евакуират. Но властите в три окръга съобщиха, че към 90 хиляди от тях са отказали да напуснат домовете си въпреки предупрежденията, че оставането им зад вълнолома Галвистън ги подлага на смъртна заплаха.

С диаметъра си от близо хиляда километра Айк е смятан за най-големият по размери ураган в историята. В морето той бе той бе от втора категория, но навлезе ли в континента, ще стане от трета категория с ветрове със скорост най-малко 180 км в час.

Метеоролозите казват, че най-голямата опасност са наводненията и вълните с височина от шест до осем метра, които ще връхлетят върху крайбрежието.

Губернаторът на Тексас Рик Пери счита, че ураганът Айк може да нанесе щети за 100 милиарда долара, което би било най-скъпата катастрофа в историята на САЩ.

Щетите могат да бъдат много сериозни, особено ако водата, която край брега може да се вдигне до над 6 метра, се излее в канала, свързващ пристанището на Хюстън с Мексиканския залив, каза Пери по финансовия информационен канал Си Ен Би Си. Ураганът "Катрина", който се смята за най-скъпоструващата природна катастрофа в историята, предизвика щети, оценени от застрахователите на 68,5 млрд. долара.