Управляващата коалиция в Черна гора спечели провелите се парламентарни избори
Управляващата коалиция в Черна гора спечели провелите се парламентарни избори / снимка: Reuters

Управляващата в Черна гора коалиция "За европейска Черна гора" начело с Демократичната партия на социалистите (ДПС) печели състоялите се парламентарни избори с 45,4% от гласовете, според данни, получени след преброяването на 91 на сто от бюлетините, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Централната избирателна комисия. При този резултат коалицията ще има 39 депутатски мандата в 81-членния парламент.

За опозиционния Демократичен фронт са гласували 23,9 на сто от избирателите, което ще му донесе 20 депутатски мандата. Социалистическата народна партия е получила 10,6 на сто от гласовете (9 мандата), и коалицията "Позитивна Черна гора - 9,6 на сто (7 мандата). Останалите коалиции и партии са получили между 0,1 и 4,5 на сто от гласовете. В новия парламент ще влязат и представители на националните малцинства - бошняци, албанци и хървати.

Въпреки успеха си управляващата коалиция на Мило Джуканович за пръв път от изборите през 2001 г., пет години преди страната да обяви независимост, няма да има абсолютно мнозинство в парламента, посочва ДПА.

В изборите участваха 13 политически субекта - седем коалиции, пет партии и едно гражданско обединение, предава БТА. Общия брой на кандидатите за членове на парламента бе 840.

Вчерашните избори бяха предсрочни. Черногорският парламент се саморазпусна през юли с цел да Бъде избран нов състав на законодателния орган на страната, чиято основна задача ще бъде да постави началото на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз.