Управляващата в Армения Републиканска партия води убедително на произведените вчера парламентарни избори, показват официални частични резултати, публикувани от Централната избирателна комисия, предаде АФП.
 


На тези първи парламентарни избори след конституционната реформа за въвеждане на парламентарен режим, партията на президента Серж Саркисян събира 50,43% от гласовете, а опозиционната коалиция "Блок Царукян", водена от бизнесмена Гагик Царукян, получава 28,29%. Това са резултати, обявени след преброяването на бюлетините в 50,4% от изборните секции.
 
"Според първите резултати от изборите Републиканската партия има всички шансове да формира ново правителство", каза на пресконференция говорителят на партията Едуард Шармазанов.
 
Националистическата партия "Дашнакцутюн" е с 6,88% от гласовете и също ще влезе в парламента.
 


Избирателната активност е 60,86%, съобщи избирателната комисия.
 
Изборите бяха проследени от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те са важен тест за демокрацията в Армения, където досега опозицията не е поемала властта с избори, отбелязва АФП.
 
Общо пет партии и четири коалиции се състезаваха за 101 мандата в парламента. Прагът за парламентарно представителство е 5% за партия и 7% за коалиция.
БТА