Уолстрийт джърнъл: Плевнелиев имал готовност да назначи служебен кабинет
Уолстрийт джърнъл: Плевнелиев имал готовност да назначи служебен кабинет / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев имал готовност да номинира нов кабинет
65629
Плевнелиев имал готовност да номинира нов кабинет
  • Плевнелиев имал готовност да номинира нов кабинет

Броени часове след сблъсъците между протестиращи и полиция около Народното събрание президентът Росен Плевнелиев обяви готовността си да назначи служебен кабинет. Пред американското издание "Уолстрийт джърнъл" държавният глава обявява, че е готов и да насрочи нови избори, в случай че правителството на Пламен Орешарски подаде оставка.

"До момента през тази година сме имали три кабинета - може да стигнем и до пет", допълва Плевнелиев пред журналиста Шон Карни. В същото време правителството е отказало коментар по темата.

"Моля политическите партии да се променят за 21-ви век", казва Росен Плевнелиев пред американския журналист. Президентът осъди действията и на протестиращите, и на полицията за проявеното насилие по време на снощните протести в централна София, но каза, че политиците трябва да чуят изискванията на протестиращите.

Държавата е способна да издържи на още политически промени, категоричен е Плевнелиев, тъй като икономиката на страната ни продължава да отчита ежегоден растеж, въпреки вече втората смяна на правителство тази година. "Дефицитът ни е между 1,3% и 1,5% от БВП и публичният дълг е вторият най-нисък в Европа, на 18%", допълва той.

"Демокрацията се базира на три важни основи - пазарна икономика, свободни медии и функционираща правораздавателна система. Тези три фундамента трябва да се подсилят в България, за което са необходими мъдри политически решения", обяснява Росен Плевнелиев, като описва и конкретните проблеми, които вижда с тези три стълба на демокрацията: "Пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монополите и с натиска върху жирналистите, а съдебната система не е перфектна - ние трябва да подсилим тези три основи като база за растеж".

Плевнелиев добавя, че "крехката коалиция", която е на власт, зависи от подкрепата на "антиевропейска и ултранационалилстическа партия", което подронва проевропейската ориентация на страната.

В интервю на изданието с премиера Орешарски, проведено вчера, ръководителят на кабинета казва, че е "неприемливо човек да бъде упрекван, че насърчава корумпирани практики, след като заема премиерския пост едва няколко седмици." Премиерът признава пред автора Шон Карни, че отчита историята на корупционните взаимоотношения в страната между бизнес интересите и правителството, но е твърд, че не може да се очаква от никой да оправи това "за една нощ". Орешарски също така признава, че самият той "има своите възражения" по отношение на някои от назначените в 42-то Народно събрание лица, но стига до заключението, че парламентарната политика изисква правенето на компромиси.