Украйна запазва курса към евроинтеграция, увери Азаров
Украйна запазва курса към евроинтеграция, увери Азаров / БГНЕС, архив

Курсът на Украйна към евроинтеграция остава без промяна, увери премиерът Микола Азаров в новогодишно приветствие към гражданите на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Получихме сигурни лостове, за да стабилизираме финансово-икономическата ситуация в страната, да продължим модернизацията на икономиката и накрая, на силни позиции да формираме зона за свободна търговия с ЕС, поддържайки същевременно зона за свободна търговия с ОНД", изтъкна министър-председателят.

Украйна продължава да развива добросъседски взаимноизгодни отношения и с държавите от ОНД, и с Евросъюза, защитавайки обаче собствените си национални интереси, посочи той.

Азаров разкритикува "безотговорните политици, лелеещи собствените си амбиции, вместо да се грижат за целостта на страната и благополучието на хората". Според него тъкмо такива политици са готови да поемат пътя към ескалация на конфликта в Украйна, продължаващ от ноември, когато Киев отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

По този начин те отслабват позициите на Украйна пред нейните партньори от Изтока и Запада, изтъкна премиерът, цитиран от БТА.

Неотдавнашните договорености на Украйна с Русия за отстъпка в цената на руските газови доставки, подновяването в пълен обем на търговско-икономическите отношения и промишленото коопериране с Русия отварят нови възможности за развитие на украинската икономика, за сигурно планиране на бъдещето на страната, за повишаване на социалните стандарти, подчерта Микола Азаров.