Украйна забрани на Михаил Горбачов да влиза в страната
Украйна забрани на Михаил Горбачов да влиза в страната / БГНЕС

Украйна забрани на последния съветски лидер Михаил Горбачов да влиза на територията й за срок от пет години заради публично изразената от него подкрепа за анексирането на Крим от Русия през 2014 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Забраната е наложена "в интерес на националната сигурност, по-специално за публична подкрепа на военното анексиране на Крим", съобщи във Фейсбук говорителката на украинската служба за сигурност Олена Хитлянска.

По-рано тази седмица 85-годишният Горбачов бе цитиран от британския вестник "Сънди таймс", че е щял да постъпи като руския президент Владимир Путин в тази ситуация.

Михаил Горбачов прикани Запада да спре опитите да изолира Русия

"Единствената истинска причина, поради която не бих го направил, е, че ако още бях на власт, Съветският съюз все още щеше да съществува и Крим щеше да е част от него", каза той в интервю за вестника.

Русия окупира и анексира украинския полуостров Крим, където е базиран руският Черноморски флот, в началото на 2014 г., след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт с улични протести и на власт в Киев дойдоха прозападни политици, отбелязва ДПА.

Украйна, Русия и старата традиция за размяна на пленници при необявена война

Русия заявява, че е анексирала Крим с одобрението на местните жители, дадено на референдум. Украйна и множество западни правителства отхвърлят допитването като нелегитимно.

"Аз винаги подкрепям свободната воля на хората, а повечето хора в Крим искаха да са обединени с Русия", заяви Горбачов.

Източник: БТА