Украйна ще трябва да поиска кредит от МВФ, ако иска да избегне фалита
Украйна ще трябва да поиска кредит от МВФ, ако иска да избегне фалита / снимка: БГНЕС, архив

Украйна ще трябва да поиска кредит от Международния валутен фонд (МВФ), ако иска за избегне неминуем дефолт, но ще трябва да извърши структурни реформи. Това заяви днес руският министър на финансите Антон Силуанов, който участва в среща на финансовите министри от Г-20 в Сидни, предаде АП.

През декември Москва предложи на Киев спасителен пакет от 15 млрд. долара, но досега е отпуснала само 3 милиарда. Следващите траншове бяха замразени заради политическата криза в Украйна. Заемът бе обещан на украинския президент Виктор Янукович в замяна на отказа му да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, срещу което споразумение Москва възразяваше, припомня агенцията.

Силуанов каза, че темата за Украйна е била обсъждана на министерската среща в Сидни.

МВФ е готов да отпусне кредит на Украйна, ако ръководството на страната поиска това, каза управляващият директор на фонда Кристин Лагард, която участва в срещата на финансовите министри от Г-20, предаде ИТАР-ТАСС. Тя изрази надежда, че положението в Украйна ща се успокои, но по думите й „засега МВФ не знае с кого да разговаря в Украйна”, допълва БТА.

Финансовите министри на двайсетте най-развити държави се споразумяха за въвеждане на мерки, които според тях ще доведат до ръст от 2 на сто на глобалната икономика през следващите пет години, предаде ДПА. При закриването на срещата в Сидни бе констатирано, че тези мерки ще влеят нови два трилиона долара в икономиката и ще създадат десетки милиони работни места по света.