Украйна отлага молбата си за членство в НАТО
Украйна отлага молбата си за членство в НАТО / netinfo

Украйна отлага на този етап подаването на молба за членство в НАТО. Това заяви украинският премиер Виктор Янукович и обясни това решение на страната му с обществената опозиция.

“Обяснихме, че заради политическата ситуация в Украйна ще трябва да направим пауза. Времето за решение обаче ще дойде”, каза Янукович на пресконференция с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер в Брюксел.

Янукович подчерта, че иска Украйна да се превърне в надежден мост между Европа и Русия, която се противопоставяше на намеренията на правителството в Киев да се включат в плана за действие на НАТО за членство.

При първото си посещение в централата на НАТО в Брюксел Янукович подчерта, че неговото коалиционно правителство ще се стреми само към "задълбочаване на сътрудничеството" с НАТО.

В същото време Украйна продължава да се стреми към членство в Европейския съюз и ние ще предприемем нужните реформи в тази посока, които да ни доближат до останалата част от Европа, подчерта Янукович при срещите си тази сутрин с еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и други висши европейски представители.

"Имаме твърдото желание да поддържаме отлични връзки с ЕС и стабилни отношения, които в дългосрочен план да доведат до присъединяването ни към ЕС", заяви Янукович пред журналисти след закуска с г-жа Валднер.

Бенита Фереро-Валднер посочи, че засега 25-членният Европейски съюз няма планове да предложи на Киев пълноправно членство, но се водят преговори за подписване на споразумение за разширено сътрудничество, което ще включва договор за свободна търговия, но само ако Киев се присъедини към Световната търговска организация.

Новият договор ще засили координацията от енергийната политика до околната среда и човешките права, подчерта Бенита Фереро-Валднер.