Украйна
Украйна / БТА
Русия осъществява мащабна офанзива в Източна Украйна, опитвайки се да обкръжи украинските сили в Донбас, но в същото време Киев контраатакува в района на Харков по посока към руската граница и Изюм, където засега има успехи, информира Reuters.
 
В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че офанзивата на Русия в Донбас е в застой и Украйна може да спечели войната, резултат, който малко военни анализатори прогнозираха в началото на конфликта. „Войната на Русия в Украйна не върви така, както Москва е планирала“, категоричен е той.
 
В стратегически удар за Русия, която отдавна се противопоставя на разширяването на НАТО, Финландия в неделя потвърди, че ще кандидатства за присъединяване към атлантическия военен съюз, отбелязва още агенцията. Управляващите в Швеция социалдемократи също в неделя подкрепиха членството в НАТО, проправяйки пътя за кандидатстване и изоставяйки столетия на военен неутралитет на страната.
 
НАТО и Съединените щати заявиха, че са уверени, че и двете страни ще бъдат приети в Алианса и че резервите от Турция, която иска скандинавските страни да спрат подкрепата за кюрдските въоръжени групировки, присъстващи на тяхна територия, могат да бъдат преодолени.
 
Междувременно, както отбелязва Reuters, Украйна е разположила много от новите си американски гаубици М-777 на фронтовата линия, а Вашингтон достави всички, освен една от 90-те артилерийски оръдия, които трябваше да изпрати, съобщи посолството на САЩ в Киев.
 
Американските законодатели са готови да продължат тази седмица с усилия за изпращане на повече помощ.
 
Според британската агенция, победата на Украйна в „Евровизия-2022“ е дала на армията й подсилване на морала и сега там очакват това да е знак за предстоящи победи на бойното поле.
 
„Ние показахме, че можем не само да се бием, но и да пеем много хубаво“, каза Виталий, войник в бункер на север от Киев.
 
Изглежда, че най-интензивните сражения се водят около контролирания от Русия град Изюм в източната част, където Русия обяви, че е нанесла удари по украински позиции с ракети.
 
Оперативната група на Обединените сили на Украйна заяви, че нейните войски са отбили 17 атаки в неделя и са унищожили 11 единици руско оборудване. Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че украинските сили са свалили два хеликоптера, две крилати ракети и седем дрона.
 
Ако Украйна успее да осъществи натиск върху Изюм и руските линии за доставка, за Москва ще бъде по-трудно да обгради украинските войски в Донбас, отбелязва Reuters.
 
Украинските военни също признаха неуспехи, като констатираха, че руските сили „продължават да напредват“ в няколко района в региона на Донбас.