Украйна избира парламент
Украйна избира парламент / Reuters

Украйна избира днес новите си депутати след кампания, белязана от отсъствието на намиращата се в затвора опозиционерка Юлия Тимошенко и помрачена от нередности. Кампанията беше следена внимателно от Европейския съюз, обезпокоен от отстъплението на демокрацията в бившата съветска република, предаде Франс прес.

Това са първите големи избори от идването на президентския пост през 2010 г. на Виктор Янукович, "тест за демократичните ангажименти на Украйна", предупредиха европейският първи дипломат Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

ЕС отложи годишната си среща на върха с Украйна, предвидена първоначално за края на годината, предпочитайки да изчака изборите, преди да вземе решение на фона на кризата в отношенията с Киев.

Делото срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, осъдена преди година на седем години затвор за злоупотреба с власт, е една от "ябълките на раздора" между Киев и Брюксел, според който става дума за политическо преследване, припомня БТА.

ЕС съжалява за невъзможността Тимошенко (опозиционерката, която изгуби президентските избори през 2010 г. от Янукович) да участва в парламентарните избори, подчертаха Аштън и Фюле в средата на октомври.

Президентът Янукович, който пренебрегва критиките на Запада по случая с Тимошенко, уверява, че изборите ще преминат без спънки: "В интерес на всички ни е изборите да са честни, прозрачни и демократични".

За да успокоят духовете, властите последваха руския пример, оборудвайки избирателните бюра с уебкамери, които ще предават пряко в интернет сайт.

Експертите обаче се съмняват в ефикасността на тази мярка, тъй като камерите ще предават по време на гласуването, но не при преброяването на бюлетините.

Избиратели остават скептични: едва 9 процента от тях смятат, че изборите ще бъдат честни, докато 47 на сто очакват сериозни измами, показва осъществено наскоро допитване.

Над 70 на сто от украинците обаче заявяват, че няма да излязат по улиците дори и при масови фалшификации.

Десетки партии и около 5200 кандидати ще си оспорват 450 депутатски места в еднокамарния парламент с петгодишен мандат.

Половината от депутатите се избират по пропорционалната избирателна система от предложените партийни листи, а останалите - по мажоритарната система, в един тур.

Очаква се пет формации да прескочат прага от 5 процента от гласовете за влизане в парламента.

Това са Партия на регионите на Виктор Янукович (с 23 до 33 процента от гласовете според сондажите), опозиционната партия на известния боксьор Виталий Кличко (16-17 процента от гласовете), опозиционният съюз, включващ формацията на Тимошенко (15 до 24 на сто), комунистите (9-13 процента) и националистическата партия "Свобода" (между 3 и 6 процента).

Някои анализатори смятат, че опозицията има шансове да оформи мнозинство в новия парламент, благодарение на кандидатите, избрани чрез мажоритарно гласуване, предвид това, че допитванията се отнасят само за партийните листи.

Украинската Централна избирателна комисия е регистрирала 3797 официални международни наблюдатели от 28 страни и 35 международни организации, предаде Асошиейтед прес. Сред тях има и шестима българи.