/ iStock/Getty Images
Украинските сили съобщиха, че тази нощ са прехванали 14 бойни дрона и една крилата ракета, изстреляни от Русия над южните и източните част на страната, но отломки от свален безпилотен летателен апарат са повредили склад в черноморското пристанище на Одеса, съобщиха официални представители, предаде Ройтерс.

Противовъздушната отбрана е свалила девет безпилотни летателни апарата "Шахед" над южната Одеска област, където са разположени и основните черноморски пристанища на Украйна, но няма данни за пострадали, написа губернаторът на областта Олег Кипер в "Телеграм". 
Все още няма коментар във връзка със случилото се от страната на Москва, която напълно отрича извършването на атаки срещу гражданска инфраструктура.

Русия засили нападенията си срещу пристанищната и зърнената инфраструктура на Украйна, след като през юли се оттегли от споразумението, сключено с посредничеството на ООН, което позволяваше на Киев да превозва зърно през Черно море. Украйна, която е един от основните производители на зърно в световен мащаб, се опитва да установи нов транспортен коридор, за да възстанови износа си през Черно море, което е и основният ѝ транспортен маршрут към световните пазари, въпреки де факто руската блокада, отбелязва Ройтерс.

При нападението са били засегнати и южната Херсонска област, източната Донецка и североизточната Сумска област, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

Всички 14 безпилотни летателни апарати, сред които 13 дрона "Шахед" и неидентифициран безпилотен апарат, както и крилата ракета, са били свалени, съобщиха военновъздушните сили, като похвалиха системите за противовъздушна отбрана, доставени от Запада. 

"Западните оръжия са доказали и продължават да доказват своята ефективност на бойното поле", написа в "Телеграм" командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук.

Зеленски: Украйна няма да се пречупи и ще изтласка руското зло от своята територия

Снощи канцеларията на президента Володимир Зеленски съобщи, че при руски обстрел е била поразена топлоелектрическа централа в Донецка област. Министерството на вътрешните работи уточни, че на мястото е имало голям пожар. ДТЕК, най-голямата частна електроразпределителна компания в Украйна, съобщи, че една от нейните топлоелектрически централи е била поразена при руски обстрел, но не предостави подробности.
Симеон Томов/БТА