Украинският парламент прие пакет антируски мерки
Украинският парламент прие пакет антируски мерки / снимка: БГНЕС

Украинският парламент прие законопроекта, съдържащ пакет от антируски мерки, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.

Съгласно проекта Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи.

Освен това в проекта на закона се предвижда ограничаване влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана на навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.

В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на сигурността и отбраната. Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Преди гласуването на пакета от мерки украинският премиер Арсений Яценюк предложи да се изключи от него забраната за отказ от пощенски услуги и мерките за ограничаване на медиите и печатните издания.

Пакетът от антируски мерки беше одобрен от 224 украински депутати.

Председателят на парламента Олександър Турчинов посочи, че се приемат не санкции, а закон, на базата на който в бъдеще могат да бъдат приети съответни мерки. Законът влиза в сила на следващия ден след неговото обнародване.

Самите предложения за приемане на санкции ще бъдат разглеждани от Съвета за сигурност и отбрана на Украйна по предложение на Върховната рада, президента на Украйна, министерския съвет, Националната банка на Украйна и Службата за сигурност на Украйна.

Източник: БТА